İstihdam ve Meslekî Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı hakkındaki Bakanlar Kurulu kararı 15 Temmuz 2010 tarih ve 27642 sayılı Resmi Gazete de yayımlandı.
Mesleki ve teknik eğitimin iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda verilmesi, eğitim istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, Ulusal Yeterlilik Çerçevesinin oluşturulması, hayat boyu öğrenme anlayışının aktif işgücü piyasasında etkin olarak uygulanması, mesleksizlik sorununun çözülmesinin amaçlandığı Eylem Planı kapsamında bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör birlikte hareket edecek. Eylem Planı ile mesleki eğitim ve teknik eğitim, işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda verilecek, eğitim-istihdam ilişkisi güçlendirilecek.
Eylem Planlarının Temelleri
İstihdam ve Mesleki Eğitim ilişkisinin güçlendirilmesine yönelik bir eylem planının oluşturulması çalışması, ilk Ulusal Meslek Standartlarının (UMS) Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 25 Ağustos 2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından düzenlenen bir toplantı ile başladı.
UMS’lerin eğitim programlarına eş zamanlı olarak yansıtılması, Ulusal Yeterlilik Sistemi bağlamında kuruluşların görev ve sorumlulukların belirlenmesi ve ilgili bakanlıklar ile kurum ve kuruluşlar arasında sağlanabilecek işbirliği alanlarının değerlendirilmesi amacıyla 3 Eylül 2009 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Ömer DİNÇER, Milli Eğitim Bakanı Nimet ÇUBUKÇU, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat ERGÜN ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN katıldı.
Toplantı sonucunda;
konularında fikir birliği sağlandı; eğitim ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesine yönelik bir eylem planının ÇSGB koordinasyonunda ve MYK’nın sekretaryasında oluşturulmasına karar verildi.
Ulusal Yeterlilik Sistemi bağlamında kuruluşların görev ve sorumluluklarının belirlenmesi ve ilgili bakanlıklar ile kurum ve kuruluşlar arasında sağlanacak işbirliği konularını görüşmek amacıyla 20 Ocak 2010 tarihinde bir toplantı gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda işbirliğine ilişkin somut alanlar belirlendi. Eylem Planına ilişkin teknik çalışmaları yürütmek üzere, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve İŞKUR temsilcilerinden bir teknik komite oluşturuldu. Teknik komite tarafından yapılan çalışmalar sonucunda “İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı” ön taslağı hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşlarını önerilerine sunuldu.
23 Şubat ve 30 Mart 2010 tarihlerinde gerçekleştirilen çalışmalarla taslak eylem planı üzerinde tam mütakabat sağlandı. 18 Mayıs 2010 tarihinde ilgili Sayın Bakanlar, TOBB, TESK, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, TİSK, TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON, TÜRKONFED ve ASKON başkan ve üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda taslağa son şekli verildi. İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı taslağı 22 Haziran 2010 tarihinde de Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunuldu.
Eylem Planının Öncelikleri
İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı her biri farklı kurumların sorumluluğunda, kurumlar arası işbirliği ile gerçekleştirilecek faaliyetleri içeren dokuz ana öncelik alanından oluşuyor. Eylem Planı kapsamında gerçekleşecek faaliyetlerin büyük çoğunluğu 2010 ve 2011 yıllarını kapsarken, faaliyetlerin bir bölümü ise süreklilik arz ediyor.
Eylem Planı faaliyet tablosu için tıklayınız.
Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Eylem Planı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun koordinasyonunda başlatılan Eylem Planının sekretaryası Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yürütülüyor.
Mesleki Yeterlilik Kurumu “Eylem Planının Öncelik Alanları”ndan
konularına ilişkin “Sorumlu Kurum” olarak rol alıyor.
MYK ayrıca
konularında da “İşbirliği Yapılacak Kurum” ya da “İlişkili Kurum” olarak görev üstleniyor.
İzleme ve Değerlendirme Kurulu
Eylem Planının hayata geçirilmesi için alınması gereken tedbirlerin doğru zamanda, doğru adımlar atılarak uygulanmasının önemi doğrultusunda İzleme ve Değerlendirme Kurulu oluşturuldu. Etkin bir uygulama, izleme ve değerlendirme mekanizmasına duyulan gereksinimle oluşturulan Kurul yılda en az üç kez toplanarak, Eylem Planında belirlenen amaçlara ulaşılmasında etkinliği ve koordinasyonu sağlayacak.
ÇSGB Müsteşarlığının başkanlığında oluşturulan ve Sekretaryası MYK tarafından yürütülecek olan İzleme ve Değerlendirme Kurulu MYK, MEB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, YÖK, DPT, TÜİK, İŞKUR, KOSGEB, Ulusal Ajans, Anadolu Ajansı, TRT, TOBB, TESK, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, TİSK, TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON, TÜRKONFED VE ASKON üst düzey yetkililerinden oluşuyor.