Hollanda’nın AB’ye aday ülkelere yardım amacıyla yürüttüğü MATRA programı kapsamında hazırlanan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Hollanda Yeterlilik örgütü COLO tarafından ortaklaşa yürütülen “COLO ve Üyelerinin Yapı ve Tecrübelerinin Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK) Aktarılması” Projesinin kapanış konferansı 5 Kasım 2009 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
Hollanda Büyükelçiliği’nden Sander H.H. JANSSEN ve MYK Başkanı Bayram AKBAŞ’ın açış konuşmaları ile başlayan konferansa COLO’nun yanı sıra örgütün gıda sektöründe faaliyet gösteren Uzmanlık Merkezi üyesi Aequor ile turizm-konaklama sektöründe faaliyet gösteren Uzmanlık Merkezi Kenwerk’ten uzmanlar, Türkiye’den Projeye katılan sosyal taraflar, üniversiteler, meslek okulları, özel şirketler ve MYK personeli katıldı.
“COLO ve Uzmanlık Merkezlerinin yapı, görev ve faaliyetleri”, “MYK yapı, görev ve faaliyetleri” ve “Eğitim Kurumlarının Akreditasyonu” konularında sunumların yapıldığı kapanış konferansında “Mesleki Eğitim Kurumlarının Akreditasyonu” konulu bir panel düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Şahap YILMAZ’ın moderatörlüğü ve Figen KUNT (Kültür ve Turizm Bakanlığı), Arif EKİNCİ (Çankaya İMKB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi), Jan GRAVEMAKER (AEQUOR) ve Dr. Aykut ENGİN (MESS)’in katılımıyla gerçekleşen panel oturumunda Türkiye’de turizm eğitimi ve sorunları, eğitilmiş personelin istihdamı ve turizm eğitiminin sertifikalandırılması gibi konular tartışıldı.
Hollanda ve Türkiye’deki Turizm ve Gıda sektörüne ve yeterlilik sistemi dahilindeki uygulamalara ilişkin genel değerlendirmelerin yapıldığı kapanış konferansının son bölümünde proje kapsamında Hollanda’ya gerçekleştirilen çalışma ziyaretine katılan Proje ortaklarından Abdullah DURMUŞ (AKTOB), Mustafa PAÇAL (Hak-İŞ) , Figen KUNT (Kültür ve Turizm Bakanlığı) ve Dr. Aykut ENGİN (MESS) söz aldı. Konuşmacılar Proje dahilinde edindikleri deneyimleri, her iki ülkede Turizm ve Gıda sektörlerinde eğitim ve istihdam alanında gerçekleştirilen uygulama örneklerini paylaştı ve Türkiye için yapılması gerekenler konuşuldu.
Konferans gündemi için tıklayınız…
Konferans fotoğrafları için tıklayınız…
Konferansta yapılan;
Firuzan SİLAHŞÖR’ün sunumu için tıklayınız...
Arif EKİNCİ’nin sunumu için tıklayınız...
Şahap YILMAZ’ın sunumu için tıklayınız...
Figen KUNT’un sunumu için tıklayınız...
Indira von OVEN’in sunumu için tıklayınız...
Jan GRAVEMAKER’in sunumu için tıklayınız...
“COLO ve Üyelerinin Yapı ve Tecrübelerinin Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK) Aktarılması” Projesi
Hollanda’nın yetkinliğe dayalı yeterlilik yapısını tanıtmak, MYK ve ilgili paydaşlarına, Türk eğitim sistemi ile iş piyasasına uyan ve sosyal tarafları içeren bir yeterlilik modelinin ana hatlarını sunmanın amaçlandığı proje ile ilgili çalışmalar 6 Nisan 2008 tarihinde başladı.
6-8 Nisan 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen durum analizi çalışması ile başlayan Projenin ilk aşamasında, Hollanda Yeterlilik Örgütü COLO’nun yanı sıra örgütün gıda sektöründe faaliyet gösteren üyesi Aequor ile turizm-konaklama sektöründe faaliyet gösteren üyesi Kenwerk’ten uzmanlar Kurumumuzu ziyaret etti. Hollanda’nın yetkinliğe dayalı yeterlilik yapısını tanıtmayı, MYK ve ilgili paydaşlarına Türk eğitim sistemi ile iş piyasasına uyan ve sosyal tarafları içeren bir yeterlilik modelinin ana hatlarını sunmayı hedefleyen projenin ilk safhası, “durum analizi” faaliyetleri, karşılıklı tanınırlık çalışmaları, bilgi paylaşımları ve durum değerlendirmelerinin yapıldığı toplantılardan oluştu.
Uzaktan teknik destek sağlanmasından oluşan projenin ikinci aşamasında, başlangıç toplantısında ve çalışmalarda görüşülen faaliyetler yürütüldü; Colo, Kenwerk ve Aequor gelişmelerden haberdar edildi.
Söz konusu Proje kapsamında Hollanda’ya Mayıs ve Temmuz aylarında iki çalışma ziyareti gerçekleştirildi. Farklı sektörlerden ilgili paydaşların da katılım sağladığı çalışma ziyaretlerinde Colo, Aequor, Kenwerk, okullar ve işletmeler ziyaret edildi, Hollanda yeterlilik yapısı ve meslek profillerinin geliştirilme biçimi hakkında bilgi edinildi. Çalışma ziyaretinde ayrıca eğitim kuruluşlarının akreditasyon yöntemi yerinde incelendi.
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun Türkiye’deki mevcut durumun bir analizinin yapılmasının, MYK ve ilgili paydaşları, yeterliliklerin geliştirilmesinde iş piyasası araştırmasının rolüne, bunun Türk eğitim sistemine ve iş piyasasına nasıl uygulanabileceğine dair bilgi edinmenin, Turizm, Konaklama ve Gıda sektöründeki paydaşların farkındalık, bilgi ve motivasyonlarını artırmanın, MYK’nın eğitim kurumlarının akreditasyonuna sınav ve belgelendirmeye ilişkin bilgi artırımının amaçlandığı “COLO ve Üyelerinin Yapı ve Tecrübelerinin Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK) Aktarılması” projesi genel değerlendirmelerin yapıldığı ve proje çıktılarının paylaşıldığı kapanış konferansı ile nihayetlendirildi.