MYK’nin operasyon faydalanıcısı olduğu Türkiye Yeterlilikler Sisteminin ve Çerçevesinin Uygulanması Operasyonunun (TUYEP) hibe bileşenlerinden olan VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan kuruluşlarımızdan Türkiye Bilişim Vakfının (TBV), Talebe Dayalı Sistem Bazlı Dijital Dönüşüm Mesleklerinin Geliştirilmesi Projesinin açılış konferansı 28 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Konferans açılış konuşmaları, TBV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent GÖNENÇ’in söz almasıyla başlamıştır. Sayın GÖNENÇ, projenin amaçlarını, hedeflerini ve beklenen çıktılarını içeren temel bilgileri katılımcılarla paylaşmıştır. Projenin hayata geçirilmesine imkân yaratan MYK ve fon sağlayan Aile, Çalışma ve Sosyal ve Hizmetler Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığına teşekkürlerini ileten Bülent GÖNENÇ proje faaliyetlerinin devamında tüm ekibe başarılar dileyerek sözü AB Türkiye Delegasyonu temsilcisi Sayın Mustafa BALCI’ya devretmiştir.
Dijital gelişmelerin ekonomi, eğitim, ticaret gibi birçok önemli alanda özellikle de COVID-19 pandemisiyle birlikte hayatımızı son derece etkilediğine değinerek sözlerine başlayan Sayın BALCI, dijital becerilere sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Bu bağlamda, TBV’nin yürütmekte olduğu projenin; bilişim sektöründeki bireylerin bilgi, beceri ve yetkinliklerinin test edilerek kapasitelerinin artırılması amacıyla meslek standartları ve yeterliliklerin Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ile uyumlu olarak geliştireceğini ve bu sektördeki bireylerin bilgi becerilerinin test edilerek belgelendirilmesinde kullanılacağını ifade etmiştir. Türkiye’de asıl çalışmaların 2004 te başladığını ve 2006’da MYK’nin kurularak kısa zamanda AB aday ülkeler arasında örnek bir ülke haline geldiğini ve bu konuda Adem CEYLAN ve ekibinin gayretlerinin her türlü takdirin üstünde olduğunu belirten Sayın BALCI, Sözleşme Makamı Aile, Çalışma ve Sosyal ve Hizmetler Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının bu projelerin başarıya ulaşmalarında çok büyük katkıları olduğunu sözlerine eklemiştir. Sayın BALCI, TBV gibi çok değerli bir kuruluşumuzun özellikle bilişim sektöründe aktif olacak VOC-Test Merkezinin kurulum çalışmalarına başlamalarından dolayı mutluluğunu dile getirmiş, AB’nin mali desteklerinin ülkemiz insanları için faydaya dönüştüğünden memnuniyet duyduğunu belirterek ve Adem CEYLAN’a, Süreyya ERKAN’a, Faruk ECZACIBAŞI ve ekibine katkılarından dolayı AB Türkiye Delegasyonu adına teşekkür ederek sözlerine son vermiştir.
Sayın BALCI’dan sonra söz alarak açılış konferansı gerçekleştirilen projenin AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının Sözleşme Makamı olduğu İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı altında yer alan ve MYK’nin operasyon faydalanıcısı olduğu kısaca TUYEP olarak anılan operasyon altında fonlanan 23 projeden biri olduğunu açıklayarak sözlerine başlayan. Bakanlığımızın dolaylı ya da doğrudan sorumluluğu olan alanlarda Sözleşme Makamı olarak proje tekliflerinin toplanması, değerlendirilmesi, seçilmesi, ihale ve uygulama süreci takibinden sorumlu olduğunu belirterek sözlerine başlayan AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Sayın Süreyya ERKAN, günümüz şartlarında insanların sahip oldukları yeterlilikleri sürekli güncellemeleri ve belgelendirmeleri gerektiğini ifade etmiştir. Tam bu alanda MYK’nin bu sorumluluğu üstlendiğini, bilişim sektöründe de bu yeterliliklere sahip olunması ve akredite kuruluşlar tarafından belgelendirilmesinin bu bağlamda önemli olduğunu vurgulamıştır. Nitelikli iş gücü yetiştirilmesinin hibe programının en önemli motivasyonu olduğunu, TBV’nin yürütmekte olduğu Talebe Dayalı Sistem Bazlı Dijital Dönüşüm Mesleklerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında sektörde belirli meslek standartları ve yeterliliklerin revize edilmesi ve geliştirilmesiyle beraber VOC-Test Merkezinin akredite edilerek kurulmasının planlandığını ifade eden Sayın ERKAN, Sözleşme Makamının uzmanlarıyla birlikte her zaman rehberlik ve desteğe hazır olduğunu ileterek ve diğer tüm taraflara teşekkür ederek sözlerine son vermiştir.
Son olarak söz alan Adem CEYLAN, bilişim sektörünün hızla gelişmesinin meslek standartları ve yeterliliklerin de hazırlanmasına ve güncellenmesine hız vermekte olduğunu belirterek sözlerine başlamıştır. Başta MEB ve YÖK olmak üzere tüm kuruluşlarımızın eşit olarak temsil edildiği bir Kurum olarak, meslek standartları ve yeterliliklerin de hazırlanması ve yürürlüğe konulması faaliyetlerinin ortak akıl ve beraber çalışma kültürü ile yürütüldüğünü ifade eden Sayın CEYLAN, işte bu ortak akıl ve beraber çalışma kültürünün yürütülmesi neticesinde 857 ulusal meslek standardı ve 513 ulusal yeterliliğin hazırlanıp yürürlüğe konulduğunu, bu ulusal meslek standartları ve ulusal yeterliliklerin gerek örgün gerek mesleki ve teknik eğitimde eğitim müfredatı olarak kullanılacağını sözlerine eklemiştir. Bu sayede, nitelikli, sektörün gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip bireylerin iş gücü piyasasına kazandırılacağını da vurgulamıştır. Ayrıca VOC-Test merkezleri aracılığıyla sınav ve belgelendirme faaliyetleri de yürütüldüğünü ifade eden Sayın CEYLAN, 17024 standardına göre bu ölçme ve değerlendirme sonucunda başarılı olan bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ile belgelendirildiğini, MYK tarafından yetkilendirilen 242 belgelendirme kuruluşunun yıllık kapasitesinin 4 milyon olduğunu, bugüne kadar belgelendirilen 1.4 milyon kişinin %92 sinin şu an istihdamda olduğu bilgisi ile ölçme, değerlendirme ve belgelendirme faaliyetleri sonucunda sanayi ve inşaat sektörlerinde iş kazalarının %25 oranında azaldığını ve MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişilerin üretime katkısına ilişkin yapılan araştırma sonucuna göre %30 oranında katkı sağlandığını belirtmiştir.
Sayın CEYLAN, tüm bu faaliyetlerin yürütülmesinde AB fonlarından da etkin bir şekilde istifade edildiğini, bugüne kadar 21 milyon Avro fon kullanıldığını ve önümüzdeki dönemde de 19 milyon Avro fon kullanılacağını vurgulamıştır. Projelere yönelik olarak ise, her projede 18 ay sürenin olduğunu ancak 18 ayı beklemeden 2021 sonuna doğru projelerin tamamlanması ve VOC-Test Merkezlerinin hayata geçirilmesinin hedeflendiğini söylemiştir. Bu çerçevede TBV, AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, AB Türkiye Delegasyonu ve MYK ekibine teşekkür ederek sözlerini sonlandırmıştır.
Konferans, proje tanıtımı hakkında bilgilendirmeler ve bilgi teknolojilerine ilişkin düzenlenen panelle devam etmiştir.