MYK’nin operasyon faydalanıcısı olduğu Türkiye Yeterlilikler Sisteminin ve Çerçevesinin Uygulanması Operasyonunun (TUYEP) hibe bileşenlerinden olan VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan kuruluşlarımızdan Tüm Atık ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği’nin “Atık Yönetimi ve Atık Toplama Sektöründe Meslek Standartlarının ve Yeterliliklerin Geliştirilmesi Projesi”nin açılış toplantısı 6 Ağustos 2021 tarihinde çevrim içi yöntemle gerçekleştirilmiştir.
Tüm Atık ve Gerikazanım Sanayicileri Derneği (TAGED) Başkan Vekili Sayın Betül AYDIN’ın konuşmasıyla başlayan toplantıda açış konuşmaları sırasıyla; Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa BALCI ve MYK Başkanı Adem CEYLAN tarafından yapılmıştır.
Sayın Betül AYDIN, proje kapsamında geliştirilecek olan ulusal meslek standartları ve ulusal yeterliliklerin tesislerin ve tesislerde çalışanların nitelikli hâle gelmesini sağlayacağını belirtmiştir. Geri dönüşüm ve atık yönetimi konularının Yeşil Mutabakat’ta da yer aldığını ifade eden AYDIN, bu mutabakat doğrultusunda da çalışmaların etkili yürütülmesi için nitelikli iş gücü gerektiğini ve bu doğrultuda projenin faydalı sonuçlar doğuracağına inandığını dile getirmiştir. Sektör olarak şeffaf, sürdürülebilir ve işleyen bir belgelendirme sistemi ve bunun yanında meslek standartları ve yeterliliklerin geliştirilmesinin sektörde bir ihtiyacın karşılanması açısından önem arz ettiğini sözlerine eklemiştir.
Sayın Mustafa BALCI, öncelikle ülkemizde yaşanan yangın ve sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı dilemiş, bu afetlerin bir an önce son bulması temennilerini iletmiştir. Yeşil Mutabakat kapsamında AB’nin öncelikle hibe desteği vereceği faaliyetler arasında çevre faaliyetlerinin de yer aldığını belirten BALCI, ulusal meslek standardı ve ulusal yeterliliklerin geliştirilmesi ile sınav ve belgelendirme merkezlerinin kurulması faaliyetlerini içeren VOC-Test Merkezleri-III Hibe Programının diğer AB hibelerinden farklı olduğunu, proje süresi sonrasında da faaliyetlerini sürdürecek olan bu merkezlerin sadece Türkiye’de çalışan bir VOC-Test Merkezi değil ayrıca AB’nin de Türkiye’deki bir merkezi olarak düşünülebileceğini sözlerine eklemiştir.
Sayın Adem CEYLAN, sözlerine ülkemizde yaşanan yangın ve sel felaketleri dolayısıyla hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı dileyerek başlamıştır. Atıkların geri dönüştürülmesi tekrar üretime kazandırılmasının günümüz dünyasının konjonktürüne baktığımızda oldukça önemli bir gündem olduğunu, sektörde bu çalışmaların da elbette ki nitelikli ve belgeli iş gücü sayesinde gerçekleşeceğini ifade etmiştir. Uluslararası akredite sınav ve belgelendirme merkezlerinin piyasaya nitelikli ve belgeli iş gücü arz edilmesi konusunda büyük önem taşıdığını belirten Sayın CEYLAN, ülkemizde yetki verilmiş olan yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının yıllık belgelendirme kapasitesinin 4 milyon olduğunu ve ülkemizin 2023 hedefleri arasında 1 milyon kişinin belgelendirilmesi hedefinin 2020 yılı itibarıyla aşılmış olduğunu vurgulamıştır. Sayın CEYLAN, çevre sektöründe faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarının, kuruluşların faaliyetlerinde başarılar dileyerek ülkemize faydalı olacak çalışmaların gerçekleştirildiği AB projelerinden bugün açılışının yapıldığı projenin tüm ülkemize faydalı olmasını dilediğini sözlerine eklemiştir.
Toplantı projeye ilişkin bilgilendirme sunumuyla devam etmiştir.