Toplantının açılış konuşmalarından önce MYK Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Dairesi Başkanı ve Kıdemli Operasyon Yöneticisi Sayın İsmail ÖZDOĞAN yönlendirme komitesine yönelik kısa bir bilgilendirmede bulundu. Sayın ÖZDOĞAN, TUYEP Operasyonu için oluşturulan yönlendirme komitesinde Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, işçi, işveren ve meslek örgütleri olmak üzere MYK’nın üçlü yönetim yapısını temsil eden kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin yer aldığını ifade ederek katılımlarından dolayı teşekkür etti. Projede karşılaşılan sorunlar ve gerçekleştirilen faaliyetlerin detaylarının sunumda aktarılacağını ifade ederek sözü açılış konuşmalarını yapmak üzere Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Yönetici Sayın Prof. Dr. Mustafa BALCI’ya bıraktı.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Yöneticisi Sayın Prof. Dr. Mustafa BALCI, TUYEP projesinin MYK’nin kapasitesinin ve TYÇ’nin uygulamasının desteklenmesine yönelik bir proje olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Projenin yaşanan bir çok aksaklığa rağmen iyi bir performans gösterdiğini belirtti. Uzman gün kullanımı ve görünürlük faaliyetlerinin daha etkin olması gerektiği ile ilgili düşüncelerini aktardı. Sayın BALCI, MYK’nın Avrupa’daki muadil kuruluşları arasında çok iyi bir yerde olduğunu belirterek, projenin önemli bir bileşeninin TYÇ ile ilgili faaliyetler olduğunu MYK süreçlerinin kalite güvencesinin artırılmasının ve AYÇ ile uyumlu olan TYÇ’nin Türkiye’de iş gücünün niteliğini artıracağını ifade etti. TYÇ’nin fonksiyonel olarak çalışmasında MEB, YÖK ve ilgili tüm taraflarla yakın işbirliğinin öneminin altını çizdi. Sayın BALCI, TUYEP projesinin üç bileşeni olan teknik yardım, hibe ve doğrudan hibe bileşenleri ile amaçlarına başarıyla ulaşacağına inandığını da sözlerine ekledi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu olarak MYK’nın söz konusu tüm çalışmalarına ilişkin verilecek desteğin sürekli devam edeceğini dile getirdi ve toplantının tüm katılımcılarına teşekkür etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya ERKAN sözlerine katılımcılara teşekkür ederek başladı ve Başkanlıklarının faaliyetleri ile ilgili kısa bir bilgilendirme yaptı. TUYEP kapsamında gerçekleşen hususlar ile ilgili bilgi veren Sayın ERKAN, yaşanan aksaklıkların farkında olduklarını ancak beklenen faydanın bir an önce gerçekleşeceğine olan inancını ifade etti. Sözleşme makamı olarak risklerin farkında olduklarını ve bu riskleri bertaraf etmek adına ile ilgili yakın işbirliğine devam edeceklerini ifade etti.
MYK Başkanı Sayın Adem CEYLAN açılış konuşmalarına tüm katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür ederek başladı. Sayın CEYLAN, MYK’nın; özellikle çalışma hayatı ile eğitim-öğretimin ortak noktada buluşmasında katılımcı yönetim anlayışının, ortak aklın ve birlikte çalışma kültürünün önemli ölçüde temsil edildiği bir kurum olduğunu ifade etti. Sayın CEYLAN, MYK olarak yürütülen faaliyetler ile ilgili bilgileri aktardı. Tüm bu çalışmaların sonucunda, hazırlanan ulusal meslek standartları ve ulusal yeterliliklerin eğitim-öğretime çok önemli katkılarda bulunduğunu, belgeli bireylerin artmasıyla üretimde etkinlik ve kalitenin de arttığını vurgulayan Sayın CEYLAN MYK Belgeli kişilerin işgücüne katılımın %92’ler civarında olduğunu ve iş kazaları azalmasına ve verimliliğin artmasına yönelik önemli katkıları olduğu ifade etti. TYÇ’nin tüm tarafların katılımıyla hazırlanarak AYÇ’ye 2017 yılında referanslandığı ve bu çalışmaların ise MYK için çok önemli bir aşama olduğunu ifade etti. Sayın CEYLAN, MYK’nın paydaşları ile iş birliği çalışmalarının çok önemi olduğunu vurgulayarak kullanılan AB fonlarının da söz konusu iş birliğine önemli ölçüde katkı sağladığını belirtti. Sayın CEYLAN, projenin başlangıç aşamasında ve yürütülürken karşılaşılan sorunların ilgili tüm tarafların katkılarıyla büyük oranda aşıldığını ve Projenin bundan sonraki sürecinde toplantıların yüz yüze yapılarak projenin daha aktif hale geleceğini belirtti. VOC-TEST-3 hibe programı kapsamında toplam 171 ulusal meslek standardının/ulusal yeterliliğin geliştirileceğini yada güncelleneceğini aktaran Sayın CEYLAN, şu ana kadar bu standart ve yeterliliklerden 95’i ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ifade etti. Ayrıca hibe faydalanıcısı 13 kuruluş ile belgelendirme ön sözleşmesinin imzalandığını ve belgelendirme kuruluşu kurma sürecinin başladığını ifade etti.
Bireysel Hibe bileşeni ile ilgili mevcut durumu komite üyeleri ile paylaşan Sayın CEYLAN, şu ana kadar 24 bin kişinin hibeden faydalandığını ve işlemleri devam etmekte olanlarla birlikte toplam 32 bin kişinin hibeden yararlandığını belirtti. Tehlikeli ve Çok Tehlikeli mesleklerde İşsizlik Fonu’ndan sağlanan desteğin 2021 yılı sonu itibariyle bittiğini belirterek nitelikli işgücü için AB fonlarının öneminin arttığının altını çizdi. Bu kapsamda çalışmaların devam ettiğini belirten Sayın CEYLAN olabildiğince çok AB fonu kullanmayı amaçladıklarını belirtti.
Tüm çalışmalarda paydaşların etkin bir görev ve sorumluluk anlayışı ile hareket ettiğini belirten Sayın CEYLAN, öncelikle Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Yöneticisi Sayın Prof. Dr. Mustafa BALCI’ya ve projelerin tüm süreçlerinde her türlü desteği sağlayan Bakanlığımız AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanımız Sayın Süreyya ERKAN’a ve ekibine teşekkürlerini iletti.
TUYEP Anahtar Uzmanı Donald PATERSON tarafından gerçekleştirilen sunumda ise TUYEP operasyonu ve bileşenleri hakkında bilgiler, bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetlerin son durumu, karşılaşılan sorunlar, yakın zamanda gerçekleştirilmesi hedeflenen faaliyetler ve ulaşılmak istenen göstergeler katılımcılarla paylaşıldı.
Sunumların ardından TUYEP Yönlendirme Komitesinde yer alan Kurum temsilcilerinin görüş ve önerileri ile toplantıya devam edildi. Bu noktada söz alan Ulusal Ajans Temsilcisi Sayın Abdullah ŞAHİN, proje faaliyetlerinde kalite güvence sisteminin önemine vurgu yaptı. Yaygınlaştırma ve görünürlük faaliyetlerinin öneminden bahsederek, toplantının verimli geçmesi temennisinde bulundu.
Toplantının son kısmında MYK Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Dairesi Başkanı Sayın İsmail ÖZDOĞAN, gerçekleştirilecek olan faaliyetler ile Yönlendirme Komitesinin temsil ettiği kurum/kuruluşların sürece daha aktif şekilde katılım sağlayacağı ve somut aktivitelerin gerçekleşmesiyle sonraki toplantılarda daha fazla değerlendirmeye imkan olacağını belirterek katılımcılara teşekkür etti. Toplantının kapanışı ise MYK Başkanı Sayın Adem CEYLAN, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Yöneticisi Sayın Prof. Dr. Mustafa BALCI ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya ERKANtarafından yapılan son değerlendirmeler ile gerçekleştirildi.