MYK Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumunun (MYK) sınav ve belgelendirme faaliyetlerine temel teşkil eden Ulusal yeterliliklerin geliştirilmesi konusunda görevlendirilecek gönüllü kurum ve kuruluşlardan talep alınması, taleplerin değerlendirilmesi, kuruluşların görevlendirilmesi ve işbirliği protokollerinin imzalanmasına yönelik teknik çalışmalarını sürdürmektedir.
İş ve Yönetim Sektöründe Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile 27 Haziran 2013 tarihinde imzalanan Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü ile taslak yeterliliklerin hazırlanma süreci başlamıştır. Protokol kapsamında Anketör (Seviye 4) yeterlilikleri hazırlanacaktır.
Süreç Nasıl İşliyor?
Ulusal Yeterlilik taslakları; örgün ve yaygın eğitim kurumları, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları, Ulusal Meslek Standardı hazırlamış kuruluşlar, meslek kuruluşları, personel belgelendirmesi yapan ve Kuruma yetkilendirilmek üzere önbaşvuru yapmış kuruluşlar tarafından veya bunların birkaçının müşterek çalışmasıyla Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği’nde belirtilen esaslara ve MYK tarafından belirlenmiş Ulusal Yeterlilik Formatına uygun olarak hazırlanır.
Ulusal yeterlilik taslağı hazırlamak/geliştirmek isteyen kuruluşlar Ulusal Yeterlilik Hazırlama/Geliştirme Başvuru Formunu doldurarak MYK' ya başvurabilir. Söz konusu kuruluşların Başvuruları Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı tarafından değerlendirilerek MYK Başkanının oluruna sunulur. UMS hazırlamış ya da UMS protokolü imzalamış kuruluşlarla Başkanın onayıyla diğer kuruluşlarla Yönetim Kurulu onayıyla görevlendirme kararı verilir.
Ulusal Yeterliliklerin UYÇ’ye yerleştirilmesi
Ulusal yeterlilik taslağı hazırlayan kuruluşlar, hazırladıkları taslakları ulusal yeterlilik olarak kabul edilmesi için MYK’ya iletirler. Taslaklar MYK Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığınca usul yönünden incelenir ve uygun bulunanlar incelenip değerlendirilmek üzere ilgili sektör komitesinin görüşüne sunulur. Sektör komitesi ulusal yeterlilik taslağını ve buna ilişkin çalışmaları inceleyerek değerlendirmesini yapar. Değerlendirmeye ilişkin sektör komitesi kararı Yönetim Kuruluna sunulur. Yönetim Kurulu tarafından uygun bulunan taslaklar ulusal yeterlilik olarak kabul edilir ve UYÇ’ye yerleştirilir.
Ulusal yeterliliklere ulaşmak için tıklayınız.