20 Haziran
2019
Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı

Marmara Mesleki Belgelendirme Merkezinin Yetki İptali Hakkında



Marmara Mesleki Belgelendirme Merkezi’nde Belge Almış/Sınava Girmiş Kişilerin Dikkatine,

MYK Yönetim Kurulu'nun 12.06.2019 tarihli ve 2019/78 sayılı kararı doğrultusunda Marmara Mesleki Belgelendirme Merkezi’nin sınav ve belgelendirme yapma yetkisi kaldırılmıştır. Bu kapsamda, Marmara Mesleki Belgelendirme Merkezi ve bu kuruluşta belge almış/sınava girmiş kişilerin aşağıda sıralanan hususlarda gerekli işlemleri yerine getirmeleri gerekmektedir.

1. Yetkisi Askıya Alınan veya Kaldırılan Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarının Gerçekleştirmesi Gereken İşlemlere İlişkin Usul ve Esasların 10 uncu maddesi gereğince; Marmara Mesleki Belgelendirme Merkezi’ne sınav ücreti ödemiş ancak sınava hiç girmemiş kişiler ve kuruluşta sınava girmiş ancak henüz ücretsiz ilave sınav haklarını tamamlamamış kişiler için kuruluşun 12.07.2019 tarihine kadar ilgili sınav ücretlerini kişilere iade etmesi gerekmektedir. Söz konusu kişilerin sınav ücreti iadesi hususunda Marmara Mesleki Belgelendirme Merkezi ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.

2. Ödemelere ilişkin:

Bireysel başvurular için;
Marmara Mesleki Belgelendirme Merkezi’nde sınava girerek MYK Mesleki yeterlilik Belgesini almış ancak sınav ücretinin iadesini alamamış kişilerin teşvik işlemleri Kurumumuz tarafından yürütülecektir. Bu kişiler Marmara Mesleki Belgelendirme Merkezi’ne sınav ücreti ödemiş olduğunu gösterir banka dekontunu, kişiye ait IBAN bilgileri, TC kimlik numarası ve iletişim bilgilerini belirleterek resmi yazı/dilekçe ile en geç 31 Aralık 2019 tarihine kadar Kurumumuza iletmeleri halinde sınav ücretlerinin iade işlemleri Kurumumuz tarafından gerçekleştirilebilecektir.

Tek Nokta Başvuruları için;
Marmara Mesleki Belgelendirme Merkezi’ne tek nokta kapsamında çalışanlarının belge alması için başvuru yapan ve belge almaya hak kazanan adayları olmasına rağmen teşvik iadesini alamamış işletmelerin teşvik işlemleri Kurumumuz tarafından yürütülecektir. Bu kapsamda, firma ödeme dekontu, adayların bilgileri (TC, ad soyad, sınav ücretleri), adayların ilk sınav tarihlerinde söz konusu firmada çalıştıklarına ilişkin SGK kayıtlarını en geç 31 Aralık 2019 tarihine kadar Kurumumuza iletmeleri halinde sınav ücretlerinin iade işlemleri Kurumumuz tarafından gerçekleştirilebilecektir.

Ayrıca tek nokta başvuru kapsamında adayların ya da işverenlerinin mensubu olduğu sendika, dernek, vakıf vb. sivil toplum kuruluşları ile meslek kuruluşlarından başvuru yapanların “MYK Sınav ve Belgelendirme Teşviklerinin Uygulanması Hakkında Genelge 2018/01” ve “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Kapsamında Sınav Ücretlerinin İadelerine İlişkin Kılavuz” dan istenen belgelerin kontrolü sağlanarak ilgili dokümanları en geç 31 Aralık 2019 tarihine kadar Kurumumuza iletmeleri halinde sınav ücretlerinin iade işlemleri Kurumumuz tarafından gerçekleştirilebilecektir.

3. Marmara Mesleki Belgelendirme Merkezi’nden MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almış kişilerin belgelerinin geçerliliği, geçerlilik süresi boyunca devam edecektir. Belgeli kişilerin gözetim faaliyetleri, daha sonra MYK tarafından belirlenecek yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilecektir. Söz konusu kişilere gözetim faaliyetleriyle ilgili detaylı bilgiler sms yoluyla daha sonra iletilecektir.

4. Marmara Mesleki Belgelendirme Merkezi’nden MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almış kişilerin belge yenileme faaliyetleri, ilgili kapsamda yetkilendirilmiş diğer belgelendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilmektedir. Belge yenilemek isteyen kişiler ilgili kapsamda yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından tercih edecekleri birine belge yenileme başvurusu yapabileceklerdir.

200619-1