Bakanlığımızın, bağlı ve ilgili kurumlarımızın görev alanları kapsamı ve içeriği itibariyle tüm vatandaşlarımızı ilgilendirmektedir. İstihdamın artırılması, çalışma hayatındaki şartların çok daha iyi seviyelere ulaşması ve vatandaşlarımızın hak ettiği kaliteli hizmetlerin sağlanması için Bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Bu kapsamda, eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, ülkemizdeki mesleksizlik sorununun giderilerek işgücünün istihdam edilebilirliğinin artırılması da Bakanlığımızın öncelikli görevleri arasındadır.
Mesleki Yeterlilik Kurumumuz (MYK); Ulusal Yeterlilik Sistemini kurup, işletmek suretiyle bu görevlerin yerine getirilmesine yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. MYK, kuruluş aşamasını tamamlamış, asli görevlerini paydaşlarıyla birlikte yerine getirmeye başlamıştır.Bu bağlamda Kurum tarafından üretilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan ulusal meslek standartları her geçen gün artmaktadır.
Ulusal Yeterlilik Sisteminin oluşması ve işletilmesi için ulusal meslek standartlarının hazırlanması tek başına yeterli değildir. Örgün ve yaygın eğitim ve öğretim programlarının ulusal meslek standartlarına uygun hale getirilmesi, ulusal meslek standartlarındaki değişikliklerin eş zamanlı olarak eğitim programlarına yansıtılması, okul koşullarının iyileştirilmesi için işbirliği yapılması gereken zorunlu ve zor aşamalar bulunmaktadır.
Bu doğrultuda, Bakanlığımızın koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu başta olmak üzere, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, TOBB, TESK, işçi ve işveren konfederasyonları, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılım ve katkılarıyla hazırlanan ve Bakanlar Kurulu Kararıyla uygulamaya konulan “İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı” MYK’nın sekretaryasında etkin olarak sürdürülmektedir.
MYK’nın tüm fonksiyonlarını biran evvel yerine getirmesi için görev yapan Kurum personelinin çalışmalarını azim ve kararlılıkla sürdüreceğine inanıyorum.
MYK çıktılarının tüm yararlanıcılara faydalı olmasını diler, bunların oluşmasında katkı sağlayan sosyal taraflara, iş ve eğitim dünyası aktörlerine ve Kurum çalışanlarına teşekkür ederim.
Prof. Dr. Ömer DİNÇER
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı